Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2015 12:38 - Когато настъпиш мотиката, а тя не спира да ти нанася удари.
Автор: kaffenceto Категория: Новини   
Прочетен: 823 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 27.11.2015 12:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Руският премиер Медведев даде два дни срок на министрите да изготвят пълен пакет от икономически санкции срещу Анкара

Владимир Путин обвини Турция, че търгува с "Ислямска държава" и печели милиарди долари от това. Анкара е вкарала в задънена улица турско-руските отношения и Москва съжалява за това.
Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев обсъдиха ситуацията със сваления от Турция руски военен самолет СУ-24 в Северозападна Сирия. Руското правителство ще излезе с комплексни мерки в икономическата сфера и в хуманитарната област за налагане на санкции на Турция. Решението ще бъде прието въз основа на закона за специалните мерки от 2006 г.
Този закон е свързан с въпросите със сигурността ни, каза премиерът Медведев по време на правителственото заседание.
Путин подчерта,  че Турция печели по няколко милиарда долара от сътрудничеството си в терористичната групировка "Ислямска държава" от търговията с нефт, хора, наркотици и произведения на изкуството.
След заседанието руският премиер Дмитрий Медведев заяви: "Във връзка с атаката срещу руския самолет Су-24 Русия възнамерява да замрази инвестиционните си проекти с Турция.
„Тези договори може да бъдат замразени или спрени. Предлагам преговорите по подготовката на споразуменията за преференциалния инвестиционен режим да бъдат прекратени“, посочи Медведев. Той обясни, че ще бъдат замразени редица инвестиционни проекти, по които Русия си е сътрудничила с Турция заради високото доверие, което има към страната.
Два от най-големите проекти, които Русия и Турция подготвяха през последните години, са тези за газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море и изграждането на ядрена електроцентрала "Аккую" на южното средиземноморско крайбрежие.
Проектът "Турски поток" и проектът АЕЦ "Аккую" попадат под възможните ограничителни мерки за Турция, каза министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев.
"Тези два проекта попадат в списъка на инвестиционните проекти, които могат да бъдат замразени или отменени по силата на ограничителните мерки срещу Анкара", каза министърът. "Проектът "Турски поток" по нищо не се различава от който и да е било друг проект. Сега става въпрос за нашето инвестиционно сътрудничество и "Турски поток" може да попадне под действието на специални икономически мерки, както всеки друг проект", уточни той. Според него ситуацията с АЕЦ "Аккую" има аналогичен характер.
"В кратък срок министерството ще подготви предложения. Като цяло този инвестиционен проект попада под действието на закона и може да бъде предмет на решение за замразяване или отменяне", допълни той.

Медведев даде срок от два дена на министрите си, за да изготвят пакет от икономически и хуманитарни мерки в отговор на акта на агресия от страна на Турция, предаде ТАСС.

„Искам да обясня за икономическите мерки по отношение на Турция. Вчера с президента обсъдихме този въпрос. Правителството ще разработи система от мерки в икономическата и хуманитарната област като реакция срещу агресивния акт. Решението ще бъде взето съгласно закона за специалните мерки от 30 декември 2006 година. Този закон е създаден за такива ситуации с цел гарантирането на нашата сигурност“, посочил е премиерът.

"В закона са споменати възможните мерки - спиране на програми за икономическо сътрудничество, отраничения па финансовите операции, мерки в туристическата сфера, по превозите, включително транзита и въздушния и водния трафик", каза Медведев.

Според него най-вероятно ще бъде издаден указ на президента и последващо постановление направителството. "В тези документи ще стане дума за ограничения и забрана на турски икономически структури на територията на Русия, ограничения и забрана на доставки на всякаква продукция, включително хранителни стоки и други", каза още Медведев.
Турският държавен глава отрече и руските нападки, че Анкара си съдейства с "Ислямска държава", като заяви, че "борбата на страната с джихадистите е безспорна". "Нашата позиция спрямо "Ислямска държава" е ясна от самото начало", заяви Ердоган от президентския си дворец, цитиран от БГНЕС.





Гласувай:
2


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Брей, чак сега руснаците
28.11.2015 06:07
разбраха, че турците търгуват с ИДИЛ! А досега руските туристи пълнеха турските каси с 10 милиарда долара годишно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaffenceto
Категория: Новини
Прочетен: 78297
Постинги: 75
Коментари: 16
Гласове: 113
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930