Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2015 09:00 - Средата на сигурност на България се променя драматично.
Автор: kaffenceto Категория: Новини   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.10.2015 20:37


В доклад на Северноатлантическия пакт за състоянието на българската отбрана, който е обсъждан на 10 и 11 септември в София на двустранните консултации за преглед на националните отбранителни планове и тяхното финансиране между НАТО и България е констатирано че, НАТО поставя България твърдо в лагера на консуматорите, а не на източниците на сигурност.

Отчита се, че през 2014 г. средата на сигурността на България се промени драматично, като украинската криза оказва дестабилизиращ ефект за българската сигурност и използването на хибридна война от страна на Русия буди дълбока загриженост. Анексирането на Крим от Русия значително промени баланса на силите в Черно море.

От друга страна завземането на територии и влиянието на Ислямска държава в Ирак и Сирия в Близкия изток е друг риск за националната сигурност, тъй като следствие е свързаното с това увеличаване броя на бежанците от Близкия изток и проникването на терористи и престъпни елементи.

Политиката на България в сферата на сигурността и отбраната цели гарантиране на националния суверенитет, сигурността, независимостта и националния интегритет на страната в рамките на международни организации, включително НАТО и ЕС. В тази връзка Българските въоръжени сили трябва да могат да действат в чужбина, което се обуслвя от принципа, че заплахите за сигурността в голяма степен ще бъдат отвъд националните граници и е необходимо българските въоръжени сили да могат да се развърнат и да действат в чужбина. (Националната стратегия за сигурност от 2011 г. (НСС) и Националната стратегия за отбрана за 2011 г. (НСО)).

За постигането на тези цели ще са необходими значителни финансови ресурси, които към днешна дата не са предвидени от правителството.

Отбелязано е реструктурирането на отбраната:

- при сухопътните войски - разформироването на механизирана бригада, за да бъдат осигурени средства за укрепване на останалите две бригади;

- намаляване на личният състав на силите за защита от химически, бактериологични, радиоактивни и ядрени оръжия (CBRN), както и на разузнавателните полкове до батальони, а броят на батальоните за CBRN е намален от три на два.

- военноморските сили - две флотски бази са обединени в една единствена с две станции.

- ВВС - техническата поддръжка беше консолидирана в една база, изтребители и учебни звена бяха разположени съвместно с друга авиобаза, а хеликоптерите и транспортни единици са прегрупирани в трета авиобаза;

- съкращаването на личния състав на българската армия от 44 100 души през 2010 г. на 37 100 през 2014 г.(на практика става дума за 29 000 бойци, 8100 цивилни служители и 3400 запасняци).

- при това преструктуриране военният бюджет е намаляван и не са били освободени средства за реинвестиране в отбраната.

- спешна необходимост от финансиране и адекватно обучение;

- нивото на финансовите ресурси за отбраната в момента прави невъзможно балансирането между българската решимост за участие в подсилващи операции и подготовката и модернизирането на въоръжените сили на България;

- недостигът на средства също така ограничава или изключва реализиране на придобивки за армията ни в сферата на т. нар. проекти за умна отбрана.

Въз основа на всчко това Северноатлантическият пакт твърдо поставя България в списъка на консуматорите, а не на източниците на сигурност, като се отчита, чи закупуването на бойни самолети за ВВС на страната е възможно през 2018 г., когато се очаква да има значителен ръст средства за военни разходи.

Същевременно, поради скромните разходи за периода 2016-2018 г. не се очаква да има възможност за никакви големи проекти и модернизация на въоръжените ни сили.

Въпреки това се предвиджда придобиване на нови многофункционални бойни самолети и осигуряване на интегрирана логистична подкрепа; триизмерен радар; високопроходими патрулни превозни средства; модернизиране на фрегатите Е-71; създаване на батальонни бойни групи в рамките на механизираните бригади; развиване на технически системи за стратегическо разузнаване; инвестиции в киберотбраната и др.

В доклад на НАТО за състоянието на българската отбрана неколкократно е обърнато особено внимание на факта, че разходите за армията ни непрекъснато спадат, което намалява качествата на войската ни.

 

По материали от pan.bg и БГНЕС.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kaffenceto
Категория: Новини
Прочетен: 78215
Постинги: 75
Коментари: 16
Гласове: 113
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930